Zeecontainers op Kamp C

19-09-2018

Zoals u weet gaat Kamp C in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw van Vlaanderen bouwen. Daarmee bevestigen we de voortrekkersrol die Kamp C heeft in de Vlaamse bouwwereld. De opdracht van dit centrum was van in het begin om alle nieuwe ontwikkelingen in de sector op de voet te volgen, te analyseren wat daarvan bruikbaar en minder bruikbaar is en die kennis niet alleen te delen met het werkveld, maar hen ook te inspireren en te stimuleren om er zelf ook mee aan de slag te gaan. En dat is nodig, want onze bouwbedrijven worden geprezen om de deskundigheid en de ijver van hun personeel, maar de manier waarop ze bouwen begint stilaan uit de tijd te geraken. Het gros van de Vlaamse bouwondernemers is eerder conservatief te noemen. Het wordt hoog tijd dat ze een tandje bijsteken en meer gaan innoveren. Want als ze niet oppassen nemen straks buitenlandse firma’s het van hen over, omdat ze achterop hinken.

Tegen die achtergrond focust Kamp C de volgende jaren op twee grote toepassingen, die wellicht voor een revolutie zullen zorgen in de manier waarop wij bouwen en verbouwen. Dat zijn ten eerste het 3D-printen (dit jaar nog zullen we hier in Westerlo de printer installeren die we daarvoor in Denemarken hebben aangekocht) en daarnaast dus dat circulair bouwen. En dat laatste is toch wel iets speciaals.

De manier waarop wij jaren-, misschien wel eeuwenlang gebouwd hebben wordt daarbij helemaal herdacht. Om maar één voorbeeld te geven : men gaat ervan uit dat een gebouw in korte tijd van functie moet kunnen veranderen. Wat vandaag een atelier is, zou zonder veel moeite in pakweg een kantoorruimte of een magazijn herschapen moeten kunnen worden, en omgekeerd. Dat vergt een heel andere denkwijze en een heel andere aanpak, die zelfs nog vóór de ontwerpfase begint. Peter-Paul Van den Berg, de directeur van Kamp C, heeft zich ondertussen helemaal ingewerkt in de materie. Zijn boek “In transitie”, dat pas verschenen is, is bijna voor de helft aan circulair bouwen gewijd. Het boek sluit perfect aan bij de opdracht van Kamp C, nl. kennis vergaren en kennis delen.

We gaan nog een stapje verder met de zeecontainers die Kamp C heeft aangekocht. We weten allemaal nog uit onze schooltijd dat wat we doén en zelf ervaren, beter doordringt en meer beklijft dan wat we alleen maar horen of lezen. Deze containers zijn didactisch materiaal. Ze zijn bedoeld om de handen uit de mouwen te steken. We dagen bedrijven, KMO’s, architectenbureaus en bouwopleidingen uit om met deze lege containers aan de slag te gaan en hun eigen ideeën en inzichten op een kleinschalige, heel concrete manier naar de praktijk te vertalen om zo proefondervindelijk te leren én te demonstreren wat ze kunnen. Daardoor worden zij pionier en ambassadeur tegelijk. Want wat zij zelf creëren zal op zijn beurt anderen inspireren. 

Ik twijfel niet aan de belangstelling voor dit nieuwe initiatief. De masterclasses in circulair bouwen die Kamp C vrijblijvend voor de geïnteresseerden uit de sector organiseert in de aanloop naar de effectieve bouw van het circulair bedrijfspand, zijn immers een onverhoopt succes met tientallen deelnemers. Daarvan staat een aantal nu al te popelen om mee te experimenteren, om met elkaar te gaan samenwerken en te laten zien waartoe ze in staat zijn in heel concrete toepassingen. Dat betekent dat we het circulair-bouwen-verhaal precies op het juiste tijdstip gelanceerd hebben, op het moment dat de Vlaamse markt klaar is om effectief de stap te zetten naar deze nieuwe technologieën en methodieken. Kamp C is samen met de bouwsector in transitie. Die match voorspelt mooie dingen.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar wie er allemaal op deze oproep gaat reageren en wat er over enkele maanden met deze containers gebeurd zal zijn. Ik vind het een heel goed initiatief en ik wens het hele team, en iedereen die deze uitdaging aan wil gaan, dan ook heel veel succes.

 

Social Media: