Waarom WIJ?

09-11-2015

De samenleving verandert voortdurend. Wat gisteren hip was, is morgen voorbijgestreefd. Toch kan men vandaag niet doen alsof gisteren niet bestond; ook niet in de weg die we als samenleving afleggen. Het is vandaag nu eenmaal populair om radicale standpunten in te nemen. We leven in een samenleving die kiest voor uitersten : wie niet voor mij is, is tegen mij.  Ook in de politiek komt dit sterk tot uiting. Nooit eerder voelden we zoveel behoefte om onszelf met het “linkse” of met het “rechtse” kamp te meten.  Het veilige maar onduidelijke midden wordt sneller verlaten. Mensen  hebben nood aan houvast en structuur en verkiezen daarom de duidelijkheid van 1 extreme pool. Logisch dat we nu zo denken, want het geeft ons ook een comfortabel gevoel.  We voelen de nood om ons ergens bij thuis te voelen.  Het liefst sluiten we ons aan bij de sterkste want daarvan denken we bescherming te krijgen.

We kunnen ook diezelfde redenering  toepassen in ons gezin en leefomgeving. Is het daar ook altijd wit-zwart? Of is er  ruimte om te spreken, te onderhandelen, te luisteren zodat we samen verder kunnen en het midden opzoeken. Kan jij, als je zelf niet te kort hebt, echt gelukkig zijn als je buurman zijn huis moet verkopen omdat zijn kind ernstig ziek is?

De rol van een centrumpartij - niet links, niet rechts- maar één die bruggen slaat en volledig voor WIJ gaat is nog nooit zo essentieel geweest.  Bij elke maatschappelijke uitdaging is er nood aan het midden en dat vanuit een WIJ- gevoel.  Want wie een tegenslag incasseert, heeft dat vaak helemaal niet aan zichzelf te danken en moet kunnen terugvallen op sociale bescherming.  Niks is gemakkelijker om radicaal te reageren vanuit het recht van de sterkste. Wat met de middenweg die soms moet gezocht worden om iedereen vooruit te laten gaan? Wat met het compromis dat nodig is om te kunnen groeien?   Wat met het enerzijds-anderzijds verhaal van het centrum dat oplossingen wil bieden aan ieder van ons? Samen op zoek gaan naar de grootst gemene deler blijft de uitdaging, nu en in de toekomst: solidariteit tussen generaties, tussen kapitalen.

Dit middenpad bewandelen kan in perfecte harmonie  met de volledige ontplooiing van de sterkeren, de creatievelingen, de ondernemers.  De naoorlogse periode was het tijdperk van het compromis waarmee de sociale zekerheid werd uitgebouwd. De christendemocratie staat zeer hard onder druk omdat ze als grijs beschouwd wordt en niet meer hip is. Niettegenstaande is die duidelijkheid er wel : de middenweg van geven en nemen, het centrum tussen de uitersten, het compromis in het gezin, het gezond verstand.

De grootste uitdaging voor CD&V is echter dat ze er ook moet naar handelen en daarmee ook  aangeven wat niet kan.

Niet hip, niet trendy maar wel fundamenteel!

Social Media: 
Categorie: