Verkeersveiligheid op den buiten

27-05-2016

Ik woon zelf in Herentals en ik herken het probleem dat men in Wuustwezel wil aanpakken. Herentals is een mooi stadje met heel wat groen eromheen en twee landelijke deeldorpen : Noorderwijk en Morkhoven. Ook daar zijn er heel wat smalle weggetjes tussen de weiden en velden die voornamelijk door landbouwers worden gebruikt, maar ’s morgens en ‘ avonds ook door honderden leerlingen die hopen op die manier veiliger op school te geraken dan langs de drukke verbindingswegen.

De laatste jaren stellen we vast dat die weggetjes steeds intensiever gebruikt worden : door recreanten van alle leeftijden, door motorrijders, als sluipwegen voor automobilisten, … En het lijkt er niet rustiger op te worden. Als die gebruikers elkaar kruisen op zo’n smalle wegen, levert dat inderdaad gevaarlijke situaties op, zoals die daarnet geschetst zijn.

Het project “verkeersveiligheid op den buiten” is dus een zeer nuttig project. Een LEADER-project om precies te zijn. LEADER is een subsidieprogramma voor projecten op het platteland, dat we financieren vanuit de provincie Antwerpen, samen met Vlaanderen en Europa.  

LEADER vertrekt vanuit een kleinschalig model. Er worden verschillende regio’s gevormd van een 10-tal gemeentes – in de provincie Antwerpen hebben we er zo 3 - die zelf kunnen beslissen waarin ze investeren.

LEADER werkt bottom-up of ‘van onderuit’. Elk LEADER-gebied heeft een Plaatselijke Groep, met vertegenwoordigers van de verschillende dorpen en organisaties die in die streek actief zijn. Zij spreken af rond welke thema’s er projecten kunnen worden ingediend, zij beoordelen de voorstellen en bepalen zelf naar welke initiatieven de subsidies gaan. Daardoor staat LEADER dicht bij de mensen en sluiten de projecten aan bij de echte behoeften van de regio.

LEADER heeft een lage drempel. Daarom is het ideaal voor kleinere verenigingen, vzw’s of lokale ondernemers en niet alleen voor gemeentebesturen of grote organisaties die een hele administratie achter zich hebben. We proberen zo weinig mogelijk papierwerk te hebben bij een LEADER-project.

In een tijd waarin van alle kanten wordt gezegd dat de toekomst aan de stad is, is LEADER exclusief bedoeld voor het platteland. De projecten hebben bovendien meestal een sterke landbouwfocus.

Maar het mooiste is misschien wel dat LEADER mensen verbindt. Eén van de voorwaarden voor een goed project is immers dat het mensen en organisaties bij elkaar brengt, die samenwerken aan een groter doel. In dit concrete project bijvoorbeeld slaat het gemeentebestuur de handen in elkaar met scholen, met jeugdbewegingen, met het verenigingsleven, met landbouwers en met loonwerkers. Die leren elkaar op die manier elkaar niet alleen kennen, maar ze leren ook begrip opbrengen voor elkaar, ze gaan een alliantie aan en bouwen samen aan een betere wereld. Mensen die zich inzetten voor het welzijn van andere mensen. Dat is het mooiste wat er is.

Daarom – omdat dit inhoudelijk een goed project is, maar ook omdat we de methodiek heel goed vinden en omwille van het brede partnerschap – hebben we beslist om dit project “verkeersveiligheid op den buiten” een subsidie toe te kennen van 26.000 euro.  

Meer informatie over LEADER : www.leaderprovincieantwerpen.be


 

Social Media: