Strijd tegen huiselijk geweld

28-06-2016

Onder andere minister van Justitie Koen Geens, staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs, minister van Welzijn Jo Vandeurzen, gedeputeerde voor Welzijn Peter Bellens en schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau plaatsten hun handtekening onder het charter. Elk onderstrepen ze hiermee het belang van een Family Justice Center in de multidisciplinaire aanpak van intrafamiliaal of huiselijk geweld. In zo’n centrum worden complexe dossiers behandeld door een team van experten: medewerkers van justitie, politie, algemeen welzijnswerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp, .… Uniek is dat ze allemaal dezelfde werkplek delen waardoor slachtoffers (en daders) niet langer het gevoel hebben dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en hun dossiers efficiënter kunnen worden opgevolgd.

 

Het concept van zo’n Family Justice Center komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In België werd het eerste Family Justice Center in Antwerpen opgericht in een nauwe samenwerking tussen de provincie Antwerpen, het stadsbestuur en het OCMW van Antwerpen. Het Antwerpse voorbeeld wordt straks over heel Vlaanderen uitgerold als algemeen beleid. Ook de steden Hasselt en Genk hebben zich ondertussen al geëngageerd om werk te maken van een Family Justice Center en er zullen er nog meer volgen.

 

Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid : “De provincie Antwerpen heeft vanuit een Europees project meteen de kans gegrepen om de korte-keten-aanpak rond familiaal geweld nog intensiever te maken en op verschillende niveaus partners te zoeken om het eerste Family Justice Center van het land op de rails te zetten. Dat is een succes gebleken. Straks nemen verschillende steden in Vlaanderen onze aanpak over. Zo is het onze ambitie om nog deze legislatuur soortgelijke centra op te richten in Mechelen en in Turnhout.”

 

Zelf slachtoffer ? 

Het is niet de bedoeling dat slachtoffers of daders zelf naar het Family Justice Center stappen. Het is een plaats waarnaar de betrokkenen doorverwezen kunnen worden als meerdere diensten zich over hun dossier moeten buigen. Eén van de vele voordelen is dan bijvoorbeeld dat ze niet telkens hetzelfde intakegesprek moeten doorlopen. Wie te maken krijgt met intrafamiliaal geweld kan hiervoor terecht op het gratis nummer 1712.

 

 

 Zie ook : de reportage van ATV over het Family Justice Center => https://atv.be/nieuws/veilige-thuis-voor-slachtoffers-interfamiliaal-gew...

Social Media: