Schrijvers op stal (LEADER)

04-08-2016


“Schrijvers op stal” is een realisatie van vzw RURANT (het platform voor plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen), provinciaal cultuurhuis De Warande, Landelijke Gilden en 7 Kempense gemeentebesturen. Het nieuwe gratis publieksevenement wordt deze zomer voor het eerst georganiseerd.

 

Vroeger kende iedereen in zijn naaste omgeving wel iemand die actief was in de land- of tuinbouw, maar hoeveel mensen kunnen vandaag nog zeggen dat ze een boer in de familie hebben? We raken meer en meer vervreemd van een sector die nochtans letterlijk voor ons dagelijks brood zorgt,” stelt RURANT-coördinator Wim Poelmans. “Met dit laagdrempelige programma willen we het publiek eens op een andere manier naar het erf lokken dan met het klassieke bedrijfsbezoek.”

 

Gesprekken op stal


 De 7 deelnemende landbouwbedrijven zijn dan ook zeer divers: een klassiek melkveebedrijf, een zorgboerderij, een fruitteler, … Ook de auteurs zijn met zorg gekozen. Stuk voor stuk lieten zij zich in het verleden reeds inspireren door het platteland. Zo speelt een groot deel van de succesroman “Het smelt” van Lize Spit zich af op een boerderij, Chris De Stoop schreef met “Dit is mijn hof” een moderne ode aan de landbouwstiel, enzovoort.

 

Het netwerk van auteurs en BV’s dat we met ons maandelijkse boekenprogramma Overlezen hebben opgebouwd, kunnen we nu ook op locatie inzetten,” glundert Warande-directeur Staf Pelckmans. “Op die manier sluit dit initiatief perfect aan bij onze plannen om De Warande nog meer uit te bouwen tot een volwaardig cultuurhuis voor de hele Kempen.


LEADER-steun 


Het project “Schrijvers op stal” geniet de steun van LEADER, een subsidieprogramma dat zich specifiek op het platteland en gefinancierd wordt door Europa, Vlaanderen en de provincies. Gedeputeerde Peter Bellens, voorzitter van LEADER Provincie Antwerpen, ziet in dit evenement alle voorwaarden voor een goed project weerspiegeld : “De regio Kempen Oost zet onder andere in op streekidentiteit. Land- en tuinbouw zijn onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van de Kempen. Het is een vernieuwend concept op het kruispunt van de agrarische en de culturele sector, twee werelden die elkaar zelden ontmoeten. Bovendien staat het dicht bij de mensen en werken verschillende partijen samen om er een succes van te maken.”

Zeven unieke duo’s

De organisatoren hebben voor “Schrijvers op stal” 7 unieke duo’s bij elkaar gebracht:

 

 • Walter van den Broeck en zanger Kris de Bruyne in Dessel

  dinsdag 9 augustus in het melkvee- en kippenbedrijf aan de Tipstraat 11

 • Lize Spit en Europawatcher Lukas De Vos in Mol

  woensdag 10 augustus in de Nachtegaalhoeve aan Feynend 66

 • Erik Vlaminck en Radio 2-presentatrice Vanessa Vanhove in Retie

  donderdag 11 augustus bij zorgboerderij Trezemieke aan de Goorstraat 35

 • Louis Van Dievel en bioloog Dirk Draulans in Balen

  dinsdag 16 augustus in de Sint-Jozefhoeve aan de Belgenlaan 20

 • Annelies Verbeke en muzikant Kris De Smet in Oud-Turnhout

  woensdag 17 augustus bij fruitbedrijf Wens aan Corsendonk 4a

 • Chris De Stoop en VTM-journalist Patrick Van Gompel in Ravels 

           donderdag 18 augustus in het melkveebedrijf aan Turnhoutseweg 4

        * Kris Van Steenberge en zangeres Margriet Hermans in Arendonk

         

           maandag  29 augustus in het melkveebedrijf aan Reenstraat 61

 

 Alle voorstellingen zijn gratis en starten om 19u30. Het einde is voorzien rond 21 uur.


 

Social Media: