Ria Pacquée in de Warande

10-06-2018

Toespraak bij de opening van de Ria Pacquée-tentoonstelling 

U bent er daarnet misschien zonder het te beseffen voorbij of onderdoor gelopen. De historische woorden van wijlen Eric Antonis over zijn en onze Warande en haar opdracht tussen 2 uitersten, het authentiek volkse en het authentiek avant-gardistische. Die woorden zijn ons blijven inspireren, van in de jaren ’70 tot vandaag. Toen we 5 jaar geleden in de Warande een nieuwe expositieruimte openden, gaf ons dat de kans om die missie weer vorm te geven in ons tentoonstellingsbeleid en uit te dragen over de hele stad, over de hele regio en de rest van Vlaanderen, zelfs tot een flink stuk in Nederland.

Gerenommeerde namen als Hans op de Beeck of de onlangs overleden Jef Geys kregen in dit cultuurhuis de grote solotentoonstelling die ze terecht verdienden. Tegelijk werd er heel bewust voor gekozen om ook jonge kunstenaars in de kijker te zetten, al dan niet in confrontatie met werk van bekende collega’s. Denk maar aan de fel gesmaakte expositie van Nel Aerts afgelopen winter. Dat de bezoeker geregeld een link ontwaart met de Kempen, zoals bij de grote overzichtstentoonstelling van Luk Van Soom vorige zomer, mag u niet verbazen. Dat past dan weer bij de opdracht die de provincie Antwerpen aan de Warande heeft gegeven, om zich verder te ontwikkelen tot het eerste echte regionale cultuurhuis van Vlaanderen, weliswaar met een uitstraling die tot ver buiten de grenzen van de Kempen reikt.

Een bijzondere troef daarbij is de samenwerking van de Warande met de cultuurcentra van Geel, Mol, Herentals en Heist-op-den-Berg - beter gekend als ’t Pact - die volgend seizoen voor het eerst zal resulteren in een gezamenlijk parcours met beeldende kunst op verschillende culturele en historische locaties. ‘Punt nul’ zal dit project heten en het vertrekt vanuit de gedachte dat we met onze samenleving duidelijk beland zijn op een kantelpunt, een moment waarop alle schijnbaar vaste principes – die decennia lang zo vertrouwd waren – vandaag niet zo stabiel meer blijken te zijn, waardoor mensen op zoek zijn naar nieuwe manier om de toekomst vorm te geven. Veel meer mag ik daar nog niet over verklappen, want dat is voor vólgend seizoen. 

Het huidige seizoen eindigen we met werk van Ria Pacquée. Zij is iemand die perfect aanvoelt wat we bedoelen met zo’n Punt Nul en met het gevoel dat een confrontatie met iets wat buiten onze klassieke verwachtingen ligt, kan oproepen. Ria Pacquée was lang geleden al eens te gast in de Warande, in de op artistiek vlak woelige jaren ’70. De Warande was toen één van de eerste cultuurcentra in Vlaanderen waar er ook aandacht was voor beeldende kunst, geheel volgens de visie van toenmalig directeur Eric Antonis : tussen het authentiek volkse en het authentiek avant-gardistische. Ria Pacquée viel toen al duidelijk onder die tweede categorie. Zij is één van de grote pioniers van de performance kunst in België en het is voor ons een grote eer om haar een hele zomer lang in huis te hebben. Mevrouw Pacquée, welkom terug in de Warande.

(foto's Tijs Vervecken i.o.v. cultuurhuis de Warande)

Social Media: