Park Hof Ter Borght open voor iedereen

09-07-2016

Hof Ter Borght is een begrip voor de inwoners van Hulshout. Bij de officiële ondertekening van de erfpachtakte, enkele maanden geleden, vertrouwde de burgemeester me toe dat hij in zijn jonge jaren wel eens stiekem dit park in sloop om er vogels te observeren. Hij zal vast niet de enige geweest zijn. Het goede nieuws is dat niemand dat voortaan nog in het geniep hoeft te doen. Vanaf 9 juli 2016 is het park officieel open voor jan en alleman. Dat betekent dat iedereen er voortaan ongestraft met volle teugen kan genieten van de prachtige natuur, niet alleen van de vogels maar van àlle fauna en flora.

Het park is een echte aanrader. Het is 18 hectare groot. Het staat vol majestueuze bomen – sommigen zijn eeuwenoud – en het heeft een prachtige vijver met een romantisch bruggetje en een historische eendenkooi. Mocht u nog op zoek zijn naar een mooie locatie voor communiefoto’s of trouwfoto’s, één adres : Hof Ter Borght. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit park een absolute meerwaarde zal zijn voor de mensen van de streek en voor de bezoekers van het Merodegebied, waar Hulshout deel van uitmaakt.

Deze openstelling  is voor Kempens Landschap en voor de gemeente een historisch moment te noemen. Het dossier van Hof Ter Borght ligt namelijk al van 2002 – al 14 jaar dus – op onze tafel. Maar nu komt er schot in de zaak. De eigenaar – Immobilière Beaumont – zal het kasteel de komende jaren stapsgewijs restaureren en een nieuwe bestemming geven. Het parkdomein is in erfpacht gegeven aan Kempens Landschap en de gemeente Hulshout en dat voor een (verlengbare) periode van 54 jaar, aan de symbolische som van 1 euro per jaar.

Samen worden we dus verantwoordelijk voor het park. Wat houdt dat allemaal in?  Het onderhoud uiteraard, maar ook de restauratie van erfgoedelementen zoals de eendenkooi, het ruimen van de vijver, de heraanleg van de paden én het domein openstellen voor het publiek. Om dat allemaal in goede banen te leiden zijn Kempens Landschap en de gemeente een grondig en goed onderbouwd beheersplan aan het uitbouwen met aandacht voor natuur én erfgoed. In zo’n plan staat onze visie voor de komende jaren, met een overzicht van de werken die we plannen en de manier waarop we het domein nog verder willen ontsluiten. We doen dat heel grondig omdat we het goed willen doen. Hof Ter Borght verdient dat.

Maar we hebben niet op dat plan gewacht om al van start te gaan. Er wordt nu al standaard onderhoud uitgevoerd zoals het maaien van het gras en het vrijhouden van de paden. Dat gebeurt door de zogenaamde landschapsdokters. Dat is een vorm van sociale economie, die zorgt voor tewerkstelling van kwetsbare groepen in dit parkdomein. Ook dat is een belangrijk aspect van het beheersplan.

Social Media: