Mag mijn dochter een vrouw huwen ?

22-06-2016

 

(22 juni 2016)

Een paar dagen geleden zag ik op televisie een opmerkelijk gesprek tussen een rabbijn en een imam. De aanleiding was een schietpartij in een discotheek in de Verenigde Staten, waarbij door een religieuze fanaticus 49 holebi’s werden gedood. Toen de gasten in de studio werd gevraagd hoe ze zouden reageren als hun eigen kind een relatie zou hebben met een partner van hetzelfde geslacht, werden beiden ongemakkelijk en weigerden ze concreet op die vraag te antwoorden.

 

Ik heb zelf vier dochters. Wat zou ik doen als één van hen mij komt vertellen dat ze verliefd is op een vrouw en daar haar leven mee wil opbouwen? Ik geef toe dat ik wellicht ook even verrast zou zijn en een ernstig gesprek zou hebben over de consequenties van die keuze. Maar ik zou haar geen duimbreed in de weg leggen. Waarom zou ik? Iedere ouder wenst in de eerste plaats toch dat zijn kind gelukkig wordt in het leven en een partner vindt waarbij het zichzelf volledig kan ontplooien en zich veilig en geborgen voelt.

 

In een relatie staat liefde centraal. Elkaar graag zien is waar het om draait, er zijn voor elkaar in goede en kwade dagen. En of je geliefde dan een man of een vrouw is, rood- of donkerharig, blank of zwart of wat dan ook, dat doet er niet toe. Je kiest een partner om wie hij of zij is, niet wat. Wat telt is de wederzijdse liefde tussen twee mensen. En daar heeft geen rabbijn, pastoor, imam of wie dan ook zich verder mee te bemoeien.

 

Social Media: