Lessen uit Nederland

22-03-2017

Wat kunnen we leren van de Nederlandse verkiezingen ?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de voorbije weken met een bang hart de aanloop naar de Nederlandse parlementsverkiezingen had gevolgd. Wekenlang stond de ultra-liberale en nationalistische PVV van Geert Wilders aan kop in de peilingen. Links en rechts lieten extreme stemmen van zich horen. De redelijkheid leek ver zoek. Onze noorderburen leken zich op te maken voor een gevaarlijk avontuur.

De dag na de verkiezingen haalde ik net als velen opgelucht adem. Er ging wel winst naar die extreme partijen, maar ook de meeste gematigde partijen gingen erop vooruit. Zou het gezond verstand het dan toch halen wanneer extremen té groot en dus gevaarlijk beginnen te worden?

Zij die niet meegingen in een plat populistisch discours maar probeerden uit te leggen dat besturen een voortdurende evenwichtsoefening is die ernaar streeft dat iedereen mee kan in de samenleving werden daarvoor beloond.

Er was één grote uitzondering: het sociaaldemocratische PVDA, dat samen met de liberale VVD van premier Rutte de voorbije jaren drastische hervormingen en besparingen had doorgevoerd verloor meer zetels dan ooit tevoren. De kiezer strafte hen zwaar af voor het verloochen van de eigen sociale principes.

In die val mag CD&V niet trappen. Als christendemocratische partij zijn rechtvaardigheid, redelijkheid en solidariteit onze troeven en die moeten wij dan ook duidelijk in het beleid zichtbaar maken. Daarbij moeten we onze Vlaamse en federale coalitiepartners NV-A en open VLD elke dag opnieuw ervan overtuigen dat een blinde besparingsijver tot gevolg heeft dat niet alleen sociaal kwetsbaren, maar ook mensen uit de middenklasse uit de boot vallen en niet meer kunnen deelnemen aan onze samenleving. En dat mag nooit het resultaat zijn van gelijk welk beleid dan ook!

 

Social Media: