Klaar om UNESCO werelderfgoed te worden

24-06-2018

Krijgen Wortel- en Merksplas-Kolonie straks een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst ? Spannend aftellen naar het beslissende moment in Bahrein ! 

Kempens Landschap, de provincie Antwerpen en de gemeentebesturen van Hoogstraten en Merksplas staan aan de vooravond van een belangrijke gebeurtenis voor Wortel- en Merksplas-Kolonie. Van 24 juni tot 4 juli vindt in de eilandstaat Bahrein in de Perzische Golf de jaarlijkse vergadering plaats van het UNESCO Werelderfgoedcomité. Op die internationale conferentie wordt beslist of Wortel- en Merksplas-Kolonie, onderdeel van de 7 Koloniën van Weldadigheid in België en Nederland, een plaats krijgen op de gerenommeerde Werelderfgoedlijst. Aan het mooie Bootjesven in Wortel-Kolonie worden de kansen gewogen, samen met Kolonie-ambassadeur Lieven Van Gils. 

Wortel- en Merksplas-Kolonie

Wortel- en Merksplas-Kolonie, twee beschermde landschappen die samen meer dan 1000 ha groot zijn en een bijzondere geschiedenis uitademen, zijn onderdeel van een nog groter geheel. Aan het begin van de negentiende eeuw werden in zeven jaar tijd evenveel Koloniën van Weldadigheid opgericht in België en Nederland. In Nederland zijn er dus ook vijf Koloniën, die na de gezamenlijke oprichting elk hun eigen ontwikkeling kenden. Het erfgoed van de Koloniën overstijgt daarmee de landsgrenzen en de impact van dit sociale experiment gaat zelfs nóg verder.

42ste Werelderfgoedcomité in Bahrein

Om ook op internationaal niveau erkenning te krijgen voor het bijzondere erfgoed van de Koloniën van Weldadigheid, werd er in 2012 een traject opgestart voor de inschrijving van deze zeven Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Nu gaat de 42ste internationale conventie van het Werelderfgoedcomité in Bahrein van start. Gedurende 10 dagen beraden de 21 landen die in het Werelderfgoedcomité zetelen zich over de verschillende nominatiedossiers. Landen zoals Angola, China, Cuba, Indonesië en Noorwegen zullen ons dossier in beraad nemen. In totaal zijn er 31 dossiers die besproken moeten worden. 

Onze kansen

Het te lopen proces om een nieuwe inschrijving te verkrijgen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst is geen sinecure. De UNESCO-Werelderfgoedlijst ontstond in 1972 en sindsdien werden er al 1073 landschappen, sites of gebouwen opgenomen als Werelderfgoed. Elke nieuwe mogelijke inschrijving wordt dus zorgvuldig afgewogen en het is niet gemakkelijk om nog een plaats op de lijst te veroveren. Je moet een goed onderbouwd en lijvig dossier samenstellen en voldoende draagvlak voor je dossier creëren. Onze kansen voor het dossier van de Koloniën van Weldadigheid zijn 50/50.

Volg de besluitvorming live in Bar Bahrein!

Op zaterdag 30 juni zal de uiteindelijke beslissing genomen worden door het Werelderfgoedcomité. Wie even benieuwd is naar de uitkomst van deze vergadering, kan alles op een groot scherm meevolgen. De zaal boven het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas wordt van 13u30 tot 18 uur omgetoverd tot ‘Bar Bahrein’. We nodigen iedereen dan ook graag uit om mee de besluitvorming live vanuit Bahrein te volgen! Een spannend en historisch moment voor Wortel- en Merksplas-Kolonie!

 

Hier kan je de RTV-reportage bekijken over dit onderwerp. 

 

 
Social Media: