Kempense ovenschotels

28-04-2018

Speech bij het feest aan de molen van Ezaart in Mol op  28 april 2018. 

Goedemiddag allemaal,

Ik herinner mij nog goed hoe we ongeveer een jaar geleden, het was op een regenachtige dag in de tuin van het college, de eerste pizza’s proefden uit de eerste bakoven van dit project. Ondertussen zijn er al veel pizza’s gebakken en gegeten, maar dat is niet het belangrijkste aan dit verhaal. Het belangrijkste aan deze Kempense ovenschotels is dat ze mensen bij elkaar brengen – zoals hier - en dát is de beste remedie tegen de verzuring die steeds meer de kop opsteekt in onze samenleving. Want we klagen en zagen wat af, en ik maak mijzelf daar ook wel eens schuldig aan, maar we vergeten daarbij dat het geluk vaak in kleine dingen zit zoals gezelligheid, samenhorigheid, een gevoel van verbondenheid. En net daarin, denk ik, zit de kracht van dit project. De warmte van de ovens slaat hier over op de mensen !

Ik heb het een beetje gevolgd op de sociale media en ik heb zo vastgesteld hier een straffe, enthousiaste ploeg aan het werk is, die in Mol wel degelijk het verschil weet te maken en mee bouwt aan een warme samenleving. Ik ben blij dat we daar vanuit LEADER ons steentje aan kunnen bijdragen hebben. Meer dan een steentje eigenlijk, want Europa, Vlaanderen én de provincie Antwerpen investeren samen maar liefst 52.000 euro in dit project.  

Ik ben als gedeputeerde ook bevoegd voor Europese projecten en ik krijg heel vaak te horen dat Europa alleen er niét is voor de gewone man, maar alleen voor grote bedrijven en dure prestigeprojecten. Welnu, ik denk dat LEADER bewijst dat Europa er wel degelijk voor iedereen is. Die grote projecten vallen natuurlijk beter op en hebben misschien een veel groter effect, maar initiatieven als deze staan veel dichter bij de mensen, en dat is ook belangrijk. Want zíj zorgen voor lokaal draagvlak voor het Europese project, dat vandaag zo onder vuur ligt. Het is dus een én-én-verhaal.

LEADER is specifiek bedoeld voor het platteland, en het is mijn favoriete Europese programma. De belangrijkste reden daarvoor is dat LEADER van onderuit werkt, bottom-up zoals ze dat zelf graag noemen. Het is heel laagdrempelig : om een project in te dienen is er niet veel papierwerk nodig en het zijn mensen uit de streek zelf die de aanvragen beoordelen en bepalen wie subsidies krijgt. Dat gebeurt dus niet door anonieme ambtenaren ergens op een kantoor in Brussel. Elk LEADER-gebied heeft daarvoor een zogenaamde Plaatselijke Groep, met vertegenwoordigers van de verschillende dorpen en organisaties die in de streek actief zijn. Die kunnen het beste inschatten wat in een bepaalde regio gaat werken en wat niet. En in het geval van de Kempense ovenschotels hebben ze dat duidelijk heel goed ingeschat.

Wat mij vandaag trouwens nog het meeste blij maakt, is om hier de plannen te zien voor een nieuw bakhuisje, want daarmee vervullen jullie een belangrijke voorwaarde voor een goed project. Want een goed LEADER-project is een duurzaam project. Duurzaam in meerdere betekenissen van het woord. Dit verhaal is duurzaam voor het milieu, onder meer door het intensieve gebruik van streekproducten, die gelukkig steeds meer opnieuw in de mode geraken. Wie eet wat zijn grond hem biedt, bespaart op vervoerskosten, blaast minder C02 de lucht in, enzovoort. En dan is er nog duurzaam in de tijd. Als de subsidies straks wegvallen, gaat het verhaal van de Kempense ovenschotels voort. Dan zullen mensen hier blijven samenkomen, verhalen vertellen, samen plezier maken, verbondenheid voelen.

Ik hoop dan ook dat ze hier nog lang pizza’s zullen bakken, en andere lekkere dingen, en dat de geest van dit project nog heel lang onder jullie mag zijn; dat de warmte van de ovens hier in Mol nog lang naar de mensen mag gaan. Dank je wel aan iedereen die dit project mee gerealiseerd heeft en er nog altijd zijn schouders onder zet. Jullie hebben in jullie gemeente iets belangrijks in gang gezet, iets wat mensen verbindt, en daar heb ik veel respect voor want dat is niet evident. In een tijd als deze, die het individu als het hoogste goed beschouwt, kiezen jullie net voor gemeenschapszin en brengen jullie mensen bij elkaar. Daar is moed voor nodig, en doorzettingsvermogen.

Soms is dat knokken tegen vooroordelen en onbegrip; maar daar zijn we als Kempenaars goed in. En kijk maar eens wat voor een plezier het geeft, als het dan uiteindelijk tóch lukt. Kortom : proficiat allemaal … en blijf ze bakken !

 

Social Media: