Kempens Landschap in Herentals

23-08-2017

Welk goed nieuws heeft Kempens Landschap voor Herentals ?

Kempens Landschap viert zijn 20ste verjaardag. Deze organisatie is uniek in Vlaanderen. Ze werd door de provincie Antwerpen in 1997 opgericht, toen de wet op de landloperij werd afgeschaft en het enorme domein van Wortel en Merksplas Kolonie voorgoed versnipperd dreigde te raken. Door alle partners op het terrein samen te brengen hebben we dat kunnen voorkomen. Vandaag is het gebied in de running om door UNESCO erkend te worden als werelderfgoed.

Op dit moment is Kempens Landschap in 65 van de 70 steden en gemeenten in onze provincie actief om waardevolle landschappen en bedreigde erfgoedsites veilig te stellen voor de toekomst door ze een publieke functie te geven.

Ook in Herentals zal de provincie fors investeren. Als trotse co-voorzitter van deze organisatie mag ik volgende week de akte ondertekenen voor de aankoop van 20 hectare bos en open ruimte aan het kasteel van de adellijke familie de Ghellinck in Noorderwijk, die een beroep deed op de expertise van Kempens Landschap.

We zullen de eeuwenoude dreven opwaarderen en openstellen voor wandelaars en fietsers, waardoor de natuur en het landschap een recreatieve meerwaarde krijgen. Het bosbeheer gebeurt in samenwerking met Bosgroep Zuiderkempen. Lokale boeren zullen de velden en akkers bewerken. Samen met deze partners en het stadsbestuur maken de provincie en Kempens Landschap van dit openruimtegebied een pareltje voor alle stille genieters. Wie weet kunnen we later ook nog een rol spelen om het kasteeldomein zelf te bewaren als erfgoedsite.

 

Social Media: