Hooibeekhoeve in het nieuw

24-08-2018

Het project Platteland Royal is bedoeld om de link te leggen tussen de Hooibeekhoeve (het provinciale praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling) en het uitgestrekte landschap waarin het zich bevindt. Het is een landschap dat we tot de parels van de Kempen mogen rekenen, met landbouw als één van de meest beeldbepalende elementen. De Hooibeekhoeve is maar één van de vele landbouwbedrijven op het Kempens Domein, een uniek domein met een zeer boeiende geschiedenis. Maar de Hooibeekhoeve is geen gewone boerderij. Er wordt aan onderzoek gedaan, de opgedane kennis wordt gedeeld met landbouwers uit de hele provincie en ver daarbuiten én er is een sterke publiekswerking. Dat maakt van deze locatie een ideale vertrekplaats om ook de ruime omgeving te gaan verkennen. En in functie daarvan zijn we de Hooibeekhoeve nu grondig aan het verbouwen : om onze bezoekers én ook toevallige passanten onder te dompelen in de wereld van het Kempens Domein. Met een doordachte inrichting van de ruimtes binnen én buiten wordt dit straks een ankerpunt voor streekbeleving.

We investeren in dit project zo’n 120.000 euro (€ 119.813-). 72.000 daarvan (€ 71.887-) of 60% van de totale kost wordt door LEADER gesubsidieerd. LEADER is een subsidieprogramma voor plattelandsprojecten, gefinancierd vanuit Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. In onze provincie zijn er 3 LEADER-gebieden, die elk hun eigen accenten leggen, waar in totaal 31 gemeenten deel van uitmaken.  De projectkost omhelst de uitwerking van de publieke ruimtes, niét de nieuwe kantoorruimtes (die worden wel in dezelfde stijl uitgewerkt, maar dat gebeurt op eigen kosten, dus buiten het project om). We werken hiervoor samen met het ontwerpbureau Madoc uit Gent, dat veel ervaring heeft met het inrichten van bezoekerscentra, musea, tijdelijke tentoonstellingen, parcours in openlucht, enzovoort.

De Hooibeekhoeve werkt voor dit project samen met vzw RURANT, erfgoedcel k.ERF, Toerisme Provincie Antwerpen, 2  Regionale Landschappen (Grote en Kleine Nete & de Voorkempen), de stad Geel en de Geelse Gidsenbond én de scholengemeenschap KOGEKA. Die laatste is een belangrijke uitvoerende partner. Leerlingen van de afdeling schrijnwerkerij van de technische school Sint-Jozef in Geel zullen in de loop van volgend schooljaar (2018-2019) immers een aantal meubelstukken maken die binnen dit project speciaal voor de Hooibeekhoeve ontworpen zijn, o.a. de kapstokken en opklapbare tafels voor de educatieve ruimte. Ik kan al een tipje van de sluier oplichten over de inkleding van de binnenruimte om u een idee te geven van de manier waarop we de omgeving in het interieur willen opnemen:

-      De tafelbladen in de polyvalente ruimte zullen bedrukt zijn met foto’s,

-      Tafels die niet gebruikt worden, kunnen op een ingenieuze manier aan de muur worden gehangen en vormen zo één grote landschapsfoto,

-      In de foyer aan de ingang komt een grote tijdlijn die de evolutie van het landschap weergeeft en hoe de landbouw daarin ook steeds evolueert,

-      De houten tafels en stoelen worden allemaal in dezelfde stijl ontworpen, enzovoort …

Ook op andere manieren halen we de regio binnen. In het cateringaanbod - bij de broodjeslunch bijvoorbeeld - zal de Hooibeekhoeve voortaan meer hoeve- en streekproducten opnemen. En de frisdrankautomaat wordt vervangen door streekgebonden gezonde drankjes. We geven dus als provincie het goede voorbeeld en gaan resoluut voor de korte keten.

Het streekverhaal dat we binnen ontwikkelen, trekken we ook buiten door, in de wijde omgeving van de Hooibeekhoeve. We doen dat onder andere door belevings- en ontdekkingstochten aan te bieden voor diverse groepen van bezoekers: te voet, met de fiets of in een huifkar. Op het terrein van de Hooibeekhoeve zelf (waar vroeger de boomgaard was) komt een rust- en verzamelpunt, waar iedereen welkom is.

De verbouwingen zijn volop aan de gang. We hopen daarmee begin volgend jaar klaar te zijn, zodat we vanaf februari 2019 weer scholen en andere groepen kunnen ontvangen op de Hooibeekhoeve. En het project zal dan helemaal klaar zijn tegen de zomer van 2019, wanneer ook de speciaal gemaakte meubelen van de technische school zullen arriveren.

Eén ding staat nu al vast. Met deze investering leveren de provincie en de Hooibeekhoeve een absolute meerwaarde voor Geel en voor deze streek. Het zal nog meer bezoekers naar de Hooibeekhoeve lokken, en dat is goed, want op die manier zorgen we ervoor dat de kennis van wat de boerenstiel precies inhoudt en hoe men daar in de Kempen vandaag nog altijd op een moderne manier mee omgaat, niet verloren gaat. Voor het draagvlak voor de agrarische sector, die vandaag geregeld onder vuur ligt, is dat zeer belangrijk.

 

Social Media: