Een trainingsappartement

05-11-2018

Het GielsBos is geen eiland. Waar we dat kunnen, halen we de wereld binnen in onze instelling. Ik denk dat het succes van het belevingsbad De Waterlelie daar een heel goede illustratie van is. Net zoals we het domein van Het GielsBos de volgende jaren vanuit de provincie verder zullen uitbouwen tot een volwaardig park, waar iedereen welkom is.

Uiteraard werkt dat ook in de omgekeerde richting : Het GielsBos richt samen met zijn bewoners ook de blik naar buiten. We willen een instelling zijn die midden in de samenleving staat. Inclusie, om dat moeilijk woord maar eens te gebruiken, is voor ons geen holle slogan. Het is niet toevallig dat een aantal van onze cliënten al verschillende jaren in een gewoon huis in de straat woont in Beerse, Tielen of Lille. Met dit nieuwe trainingsappartement gaan we nog een stapje verder en maken we echt dromen waar.

Mensen met een beperking krijgen er de kans om met de gepaste begeleiding van een professioneel team - dat de juiste ondersteuning geeft - een jaar lang “te oefenen” om daarna misschien op hun eigen plekje te gaan wonen. Samen met hun familie kunnen ze op hun eigen tempo in een veilige omgeving proberen of zelfstandig wonen iets voor hen is of niet. Dat kan in het hartje van Tielen in een volledig gemeubelde woonst, die toch nog genoeg ruimte laat voor een persoonlijke touch. Dat gebeurt bovendien in alle comfort, vraaggestuurd en volledig persoonsgericht. We vertrekken vanuit de persoonlijke dromen en wensen van de bewoner en bekijken samen hoe we die kunnen realiseren, samen met hun eigen sociale netwerk, met familie en vrienden, met vrijwilligers, met andere diensten én ondersteund vanuit Het GielsBos.

Dit initiatief past in de strategische doelstelling van de Raad van Bestuur om het dienstverleningsaanbod van Het GielsBos verder uit te breiden en te diversifiëren. Het zorglandschap is volop in verandering. In dat landschap wil Het GielsBos zich opstellen als een moderne sociale organisatie, een ondernemende voorziening die durft innoveren en met vernieuwende initiatieven inspeelt op de vragen van haar cliënten.

Bij die nieuwe initiatieven is het belangrijk dat we samenwerken. Door met verschillende partners de handen in elkaar te slaan, kunnen we nog meer mensen helpen. Voor dit initiatief bundelt Het GielsBos de krachten met de gemeente Kasterlee. De gemeente stelt dit gebouw ter beschikking en heeft belangrijke investeringen gedaan om de infrastructuur aan te passen tot een veilige en comfortabele woning. Het GielsBos neemt de inrichting en de uitbating van het appartement voor zich en staat als zorgaanbieder garant voor een kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning.

Samen met de gemeente en met alle diensten en organisaties en alle mensen die er verder nog aan meewerken, krijgen wij hier de kans om een fantastisch verhaal te schrijven. In de hoofdrol staan alle bewoners die dit trainingsappartement de komende jaren nog zal kennen. Het eerste hoofdstuk is alvast helemaal voor Selien, de allereerste bewoonster. Ik wens haar heel veel succes in deze nieuwe thuis.

 

 

Social Media: