Een Kempense Warande

10-08-2016

Vlak voor de ministers op vakantie vertrokken, heeft de Vlaamse regering nog een belangrijke knoop doorgehakt. Cultuurhuis de Warande blijft onder de vleugels van de provincie Antwerpen. Als gevolg van de zesde staatshervorming zijn de provincies straks niet langer bevoegd voor cultuur.  Vakminister Sven Gatz maakt een uitzondering voor de Warande. Hij nam daarmee de meest logische beslissing.

Wat waren immers de  alternatieven? Dat ambtenaren in Brussel straks beslissen wie er in Turnhout op de planken staat? Dat Turnhout in zijn eentje opdraait voor een werking die de grenzen van het eigen grondgebied ver overstijgt? De voorbije jaren hebben bewezen dat een bovenlokaal bestuur het beste is voor de Warande.

Sinds de provincie in 2009 het roer overnam, heeft het cultuurhuis meer dan ooit ingezet op een regionale werking. Zoals de Kempenaars eerder al de weg naar de Warande hadden gevonden, won de Warande ook het hart van de Kempenaars door zelf de wijde omgeving in te trekken. Er groeide een intensieve samenwerking met de cultuurcentra van Herentals, Geel, Mol en Heist-op-den-Berg en er kwamen meer en meer voorstellingen op locatie.

De volgende twee jaar wordt de grote schouwburg  in Turnhout gerenoveerd. De voorstellingen waaieren dan uit naar de meest onverwachte plaatsen in de Kempen, van De Hoge Rielen tot Bobbejaanland. Op die manier is cultuur op topniveau straks voor iedereen bereikbaar. Die weg moet de Warande blijven bewandelen, ook na de verbouwing, om in een hechte samenwerking met zoveel mogelijk regionale en lokale partners uit te groeien tot een op en top Kempens cultuurhuis.

 

Social Media: