Een goede gezondheid

10-01-2018

Enkele dagen geleden haalde een voorstel het nieuws om de kosten van een knieprothese niet langer terug te betalen voor personen met dementie, omdat de kosten voor de overheid daardoor te hoog zouden oplopen. Ik was geschrokken van zoveel koude berekening. Een goede gezondheidszorg moet een basisrecht zijn voor iedereen, ongeacht de omstandigheden.

Mag ik u een goede gezondheid wensen?

Bij het begin van het nieuwe jaar hebben we het vaak te horen gekregen en ongetwijfeld ook zelf meerdere keren gezegd : “De beste wensen … en een goede gezondheid!”. Dat we dat laatste er zo uitdrukkelijk aan toe voegen, toont aan wat voor een kostbaar goed onze gezondheid is. De toestand van lichaam en geest bepalen in hoge mate onze positie in de samenleving : wat voor werk we doen, hoe onze sociale contacten zijn, of we ons goed in ons vel voelen, enzovoort.

Daarom zou ik eraan willen toevoegen dat ik u een goede gezondheid wens in alle omstandigheden. Want het kan niet zijn dat dit afhangt van factoren als leeftijd, rijkdom, afkomst, …

Enkele dagen geleden haalde nog een voorstel het nieuws om de kosten van een knieprothese niet langer terug te betalen voor personen met dementie omdat de kosten voor de overheid daardoor te hoog zouden oplopen. Ik was geschrokken van zoveel koude berekening. Een goede gezondheidszorg moet een basisrecht zijn voor iedereen, ongeacht de omstandigheden. Gaan we patiënten die reeds ziek en afhankelijk zijn dan nog kwetsbaarder maken ? Gaan we mensen vanaf een bepaalde leeftijd dan tweederangsburgers behandelen ? Vinden we het dan oké dat wie wel over voldoende financiële middelen beschikt in alle omstandigheden de beste zorgen krijgt en wie het minder breed heeft dan maar pech heeft ? 

Dat is zeker niet het toekomstbeeld waar ik als politicus voor wil gaan. In een warme samenleving telt iedereen evenwaardig mee. Daarom wens ik u voor 2018 allemaal een goede gezondheid én een goede gezondheidszorg. 

Social Media: