De wet van de sterkste ?

17-05-2018

Waarom geldt de wet van de sterkste niet perse in de politiek ?

Wie vandaag kranten leest, televisie kijkt of de actualiteit een beetje op het internet volgt, moet wel denken dat politici supermensen zijn. De grootste roepers vallen het meeste op en zetten de toon. Voor ieder probleem hebben zij wel een kant-en-klare oplossing.  Vaak is die zwart of wit, zonder ruimte voor ook maar de minste schakering  want dat getuigt alleen maar van zwakte of ongeloofwaardigheid.  De wet van de sterkste, die in de natuur geldt, vertalen zij naar het publieke debat.

Helaas gaan ze daarbij voorbij aan een essentieel verschil. In de natuur is het alles of niets : de overwinnaar hoeft geen rekening met de anderen te houden.  In de politiek en in de samenleving is dat niet zo. Zo werkt het bij u thuis toch ook niet!

Steeds extremere standpunten innemen - zowel links als rechts - leidt  tot een verstikkend opbod van het grote gelijk, waar niemand bij gebaat is. Bovendien maken politici het zichzelf op die manier ook bijzonder moeilijk. Zo’n stellingenoorlog laat immers geen enkele kans tot nuance en maakt samenwerken in de praktijk onmogelijk. Nochtans is dat waar besturen uiteindelijk om gaat: elkaar vinden in een compromis en samen vooruitgaan.

Mag men dan geen klare taal spreken? Toch wel. Een compromis is geen synoniem voor wolligheid en kan ook bijzonder duidelijk zijn. Wanneer daar op voorhand rekening mee wordt gehouden, hoeft achteraf ook niemand zich bekocht te voelen.   

 

Social Media: