De spiegel van Trump

08-02-2017

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand?

Wie had het ooit kunnen denken? Amper 14 dagen president van de Verenigde Staten en al zo fel besproken in binnen-en buitenland. Elke dag opent het nieuws wel met één of andere straffe uitspraak.

Trumps’ stijl levert electoraal succes op, zoveel is duidelijk. Roepen en tieren, tegenstanders afsnauwen en belachelijk maken, schuldenbokken zoeken, een loopje nemen met de waarheid, … Ik hoop dat dit ook in ons eigen land niet de nieuwe politieke stijl wordt. 

Met zijn boodschap beantwoordt de president blijkbaar aan een buikgevoel dat bij een deel van de Amerikanen leeft. Niet alleen in de VS maar ook bij ons ziet een deel van de bevolking in zijn boodschap het antwoord op alles wat er vandaag mis gaat, waarbij men duidelijkheid verwart met oplossingen.

Het lijkt wel alsof deze president het feit dat hij verkozen is als een vrijgeleide beschouwt om zomaar alles te doen waarin hij zin heeft. Zo werkt democratie niet. Een ware democraat gaat voor het beste voor álle mensen, voor de hele samenleving en houdt daarbij rekening met het verleden, met zijn omgeving en de toekomst van iedereen. Wie bestuurt als een olifant in een porseleinkast is gedoemd om vroeg of laat te mislukken.

In zo’n politiek klimaat moeten CD&V en haar verkozenen de rol en de waarden van een christendemocratische partij goed afwegen. Gaan ze mee in het populistische discours om toch maar mee te kunnen besturen? Of houden ze vast aan hun idealen: respect, een warme samenleving, solidariteit en zorg voor wie het moeilijk heeft?

Donald Trump houdt ons een spiegel voor. Tot nog toe is dat zijn (enige) verdienste.

 

 

Social Media: