Is CD&V een moslimpartij ?

12-04-2017

Is CD&V een moslimpartij ?

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir haalde enkele dagen geleden zwaar uit naar mijn partij. De N-VA-politica noemde CD&V in een veelgelezen blad dé moslimpartij bij uitstek en dat was niet als een compliment bedoeld. Toch vergist zij zich hierin en ik leg graag even uit waarom.

Een brede centrumpartij is er één waarin iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht zijn of haar leeftijd, religieuze overtuiging, etnische achtergrond, seksuele voorkeur of wat dan ook. Een brede centrumpartij streeft naar een “wij” waar iedereen bij hoort en deelt de wereld niet op in “wij en zij”. Zo’n partij verbindt in plaats van te verdelen. Het is een huis voor iedereen die gelooft in een warme inclusieve samenleving. Voor moslims die zich achter onze normen en waarden willen scharen net zo goed als voor christenen, joden, holebi’s, werknemers, werkgevers, handelaars,  landbouwers,  en ga zo maar door.

Op dezelfde manier stond de deur destijds open voor de Vlaams-nationalistische N-VA waarmee onze partij vier jaar lang een kartel heeft gevormd. Dat is de staatssecretaris blijkbaar vergeten. Het is niet CD&V dat ondertussen veranderd is.

CD&V staat wel degelijk open voor moslims, maar het gaat gelukkig wel verder dan dat. Vanuit haar humane  overtuiging levert CD&V nog elke dag het bewijs een echte volkspartij te zijn, in een Vlaanderen waar iederéén meetelt. En daar ben ik trots op omdat ik ervan overtuigd ben dat we samen aan onze toekomst moeten bouwen. Met polarisatie is niemand gebaat.

(12 april 2014 / in ‘De Postiljon’)

Social Media: