Ben je gelukkig?

15-02-2016

“Ik heb niks om ongelukkig over te zijn,” zei ze, “en als ge niet ongelukkig zijt dan droomt ge niet.” Het gebeurt niet vaak dat ik nog opkijk van een televisieprogramma maar deze vrouw had meteen mijn volle aandacht. Aan het woord was Diane, de bazin van café De Valk uit “Een kwestie van geluk”.  Als ze dat zou willen, zou ze waarschijnlijk tientallen redenen kunnen vinden om wel te klagen: over haar buurt, over haar klanten, over de belastingen, vergunningen, het verkeer, het weer en vul zelf maar aan. Maar ze koos ervoor om dat niet te doen.

Geluk is een keuze, besefte ik. De gemiddelde Vlaming heeft een baan, een inkomen, een huis met alle comfort, een auto , een gezin, vrienden, vrije tijd , … We zijn daar zo gewoon aan geraakt dat we het nog nauwelijks als geluk herkennen.

Bovendien regeert de angst. We zijn bang om wat we hebben te verliezen. Die schrik wordt gevoed door journalisten die focussen op het negatieve, door politici die met onheilstijdingen hun gelijk proberen te halen. Het negatieve levert kijkers en stemmen op.

Nochtans is gelukkig zijn de beste remedie tegen de verzuring, die als een kanker woekert in onze samenleving. Als we niet oppassen ergeren we ons straks voortdurend: aan de buur die op zondag zijn gras maait, aan wegenwerken zelfs al zijn die bedoeld om het dorp veiliger te maken, aan mensen op de vlucht voor oorlog en honger die hier een beter leven hopen te vinden.

Daarom ga ik vandaag of morgen een pint drinken bij Diane in De Valk. En dan klinken we op het geluk. 

Social Media: